Bezdarbnieka pabalsts

by Turigs

Darba videLatvijā ir maz tādu darbspējīgo, kuri kaut reizi nav izmantojuši bezdarbnieka pabalstu. Tas ir glābiņš no trūkuma un arī iespēja nedaudz atpūsties garajā darba mūžā. Lai iegūtu bezdarbnieka pabalstu, jāiegūst bezdarbnieka statusu. Statusu var iegūt, ja neesi vairs darba ņēmējs. Pirms gadiem desmit strādājošie ļoti uzmanījās, lai pareizi tiktu noformulēta darba pārtraukšana.  Bezdarbnieka statusu varēja iegūt tikai tad, ja tiki atlaists vai darbs pārtraukts uz abpusējas vienošanās pamata.

Darba devēji bieži bija ļoti pretimnākoši un šādu abpusēju vienošanos arī apliecināja. Jaunākajā bezdarbnieka statusa likumā pastāv tikai nosacījums, ka persona nav darba ņēmējs, un īpaši neviens nepēta kāpēc tas tā ir. Tas laikam labi, jo izslēdz darba devēju patvaļu.

Bezdarbnieka pabalsts ļoti noder, ja rodas sarežģījumi ar veselību un nepieciešams ilgstoši ārstēties. Tāpat tas ir neatsverams gadījumā, ja cilvēkam mācoties augstskolas neklātienē, jāraksta diplomdarbs. Ļoti bieži pamatoti bezdarbnieka pabalstu pieprasa jaunās māmiņas un tēti. Taču tikpat bieži bezdarbnieka pabalsts tiek ļaunprātīgi izmantots. Īpaši lauku apvidos tiek saņemti bezdarbnieka pabalsti, cilvēkiem strādājot kaimiņa saimniecībā. Manuprāt vajadzētu rediģēt to likuma daļu, kura atļauj bezdarbniekam strādāt līdz diviem mēnešiem uz līguma pamata. Šāda iespēja ir laba, ja to nevar pielietot atkārtoti. Taču pašlaik daudzi ar vienas dienas starplaiku atkal slēdz jaunu darba līgumu. Latvijā tomēr no bezdarbnieka pabalsta neviens bagāts nav palicis. Zinu daudzus gadījumus, kad cilvēki ar bezdarbnieka pabalstu ir uz diviem mēnešiem aizbraukuši peļņā uz ārzemēm un tādā veidā uzlabojuši savu materiālo stāvokli. Vislabāk bezdarbnieka pabalstu izmantot, lai izdarītu pagriezienu savā darba karjerā. NVA kursos ir izmācījušās daudzas pašnodarbinātās grāmatvedes un lietvedes. Cilvēki pirmspensijas vecumā NVA kursos veiksmīgi apgūst datora prasmes un iekļaujas darba tirgū.

Īpaši nozīmīgs bezdarbnieka pabalsts ir topošiem biznesmeņiem. Jauna uzņēmuma dibināšana saistīta ar iedziļināšanos likumos, dokumentu noformēšanu. NVA tika uzdots jautājums vai SIA valdes loceklis var turpināt saņemt piešķirto bezdarbnieka pabalstu. Atbilde skanēja, ka var saņemt, ja tikai viņam nemaksā amata algu un viņš nav mikrouzņēmuma nodokļa maksātājs. Tātad bezdarbnieka pabalsta saņemšanas laikā vari darboties, dibināt SIA uz sievas vārda un būt tikai bezalgas valdes loceklis. Tas tomēr ir labāk nekā nedarīt neko.

2015. gadā atkal nedaudz izmainīja bezdarbnieka pabalsta likumu, nosakot, ka tiek atcelta 32 mēnešu robeža, kurā varēja skatīt un meklēt sociālās iemaksas par bezdarbnieka pabalsta pieprasītāju. Piemēram, ja sieviete ir bijusi divu pēc kārtas dzimušu bērnu kopšanas atvaļinājumā kopā par 36 mēnešiem, tad viņai bezdarbnieka pabalsta apmēru rēķina, izmantojot sociālās iemaksas pirms šiem 36 mēnešiem. Šis likuma papildinājums stājās spēkā tikai 2015. gada vasarā. Daudzas neskaidrības var noskaidrot palasot atbildes uz populārākajiem jautājumiem.